Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers
Vereniging van West-Vlaamse
Schrijvers vzw
De Waterwilgen 3
8310 Sint-Kruis +32 473 57 30 31
janbonneure@skynet.be
IBAN BE85 0015 1408 3306
BIC GEBABEBB
     CAHIERS

Klik voor link

→ Alfabetische lijst cahiers (pdf document)
→ Chronologische lijst cahiers (pdf document)

     LEXICA

Lexicon van Westvlaamse Schrijvers

Van 1984 tot 1989 publiceerde de VWS het zesdelige 'Lexicon van Westvlaamse Schrijvers' onder redactie van Fernand Bonneure, Jan Schepens, Raf Seys, Jan van der Hoeven en Jan Vercammen. Redactiesecretaris was Marcel Vanslembrouck. Het lexicon wil een zo volledig mogelijk overzicht geven van wat schrijvend West-Vlaanderen te bieden heeft: overleden of nog actief, vrouw of man, jong en oud, romancier of dichter, filosoof en politieker, wetenschapper en jeugdschrijver,… Onder leiding van hoofdredacteur Koen D'haene en redactiesecretaris Marcel Vanslembrouck werd vanaf 2008 dit lexicon herwerkt en geactualiseerd heruitgegeven. In zes delen worden 3500 auteursnamen behandeld. Eind 2013 verscheen het zesde en laatste deel van dit nieuwe lexicon.

Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars

Van 1992 tot 1998 publiceerde de VWS het zevendelige 'Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, onder redactie van Fernand Bonneure, Beatrijs Demeester, Jaak Fontier en Willy Le Loup. Niet alleen kunstschilders en beeldhouwers, maar ook architecten, tekenaars, ontwerpers, fotografen, edelsmeden, keramisten en glazeniers, een 4000 in totaal, worden voorgesteld.

Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen

Van 2000 tot 2006 publiceerde de VWS het zevendelige 'Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen', onder redactie van Antoon Defoort en met medewerking van oa Luc Lannoo, Yves Knockaert, Paul Hanoulle, Wim Chielens, Stefaan Van Volcem en Frank Deleu, die voor diverse overzichtsartikels zorgden. Alle West-Vlaamse musici evenals muziekgroepen komen aan bod (1600 lemma's). Dit lexicon wordt vergezeld door vijf cd's met werk van West-Vlaamse componisten (oa Herman Roelstraete, Louis Demeester, Annelies Van Parys, Gilbert Isbin, Bart en Kris Defoort, Chris Dubois en Johan Duyck).

     MONOGRAFIEËN

Tussen 1985 en 1993 publiceerde VWS naast de
VWS-cahiers ook 15 monografieën:

Etienne Delbaere over JAN SCHEPENS 1985
Jooris van Hulle over PATRICIA LASOEN 1986
Joost Strosse over FRED GERMONPREZ 1988
Jooris van Hulle over MIREILLE COTTENJE
Koen Vermeiren over WILLY SPILLEBEEN 1989
Bart Vonck over MARK BRAET
Rudolf Van De Perre over GWIJ MANDELINCK 1990
Jooris van Hulle over GASTON DURNEZ
Luc Daems over JAAK STERVELYNCK 1991
Jan van der Hoeven over CHRISTINE D'HAEN
Julien Vermeulen over ANDRE CLAEYS 1992
Roger Arteel over RUDY GELDOF
Eli E. Balduck over JOHAN BALLEGEER 1993
Julien Vermeulen over PAUL BRONDEEL
Renaat Ramon over JAN VAN DER HOEVEN


     JAARBOEKEN

In 2015, na de stopzetting van de VWS-cahiers, werd gestart met de publicatie van een VWS-jaarboek met telkens een terublik op het voorbije literaire jaar in West-Vlaanderen. Bij de voorstelling van deze jaarboeken wordt een VWS-prijs uitgereikt aan een prominent West-Vlaams auteur.